Mustang Kft

A Mustang Kft.-t alapító Csák család története a mezőgazdálkodásban generációkat felölelő múltra tekint vissza.

Csák Lászlót az első világháborúban tanúsított érdemeiért a Horthy Miklós által alapított Vitézi Rend soraiba beválasztották és a címmel együtt a főhercegségi uradalomból kimért vitézi telkek egyikével jutalmazták, mely Hegyeshalom község mellett található.

Érdekesség, hogy néhány évtizeddel később fiát, Dr. Csák András Mátét is beválasztották a Vitézi Rend tagjai közé – mivel 1956-ban kivette részét a hazáért vívott harcokban.

Csák László már a második világháború előtt szántóföldi növénytermesztéssel, szabadföldi kertészeti kultúrákkal, valamint állattenyésztéssel foglalkozott, mellette pedig elméletben is tanította a mezőgazdasági növénytermesztést a Magyaróvári Magyar Királyi Mezőgazdasági Főiskolán.

A háború során elveszített földeket már fiai, ifj. Csák László és Dr. Csák András Máté szerezték vissza kárpótlással, így az akkoriban alapított – a Csák család tulajdonában lévő – Mustang Kft. megkezdhette tevékenységét a régi birtokon is. Ifj. Csák László – míg egészsége engedte – irányította a birtokot a mezőgazdasági-szakmai oldalról, míg öccse Dr. Csák András Máté foglalkozott a cég vezetésével.

A Hegyeshalom és Zalaszántó mellett lévő területeken a mai napig, szakadatlanul folyik a mezőgazdasági tevékenység és a gazdaság folyamatos fejlesztése.

A harmadik generáció, Csák Máté György és Csák Árpád Bálint már a termőföld szeretetével születtek, és kapták meg az őseik tapasztalatát a földműveléssel kapcsolatban, amit az egyetemi tanulmányaikkal tesznek naprakésszé. Máté a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdasági-, és Élelmiszertudományi Kar általános agrármérnöki szakán, majd ugyanitt posztgraduális képzésben, növényvédelmi szakmérnökként végzett. Öccse Árpád, szintén az – időközben jogutódlással átalakult és átnevezett – Szent István Egyetem Agrármérnöki Karán folytatja tanulmányait. 2015 óta ők vezetik a Mustang Kft.-t.

A folyamatosan változó piaci- és agrárszakmai körülményeket szem előtt tartva, a modernizáció elkötelezett híveiként a legmodernebb technológiákat, eszközöket próbálják ki és alkalmazzák, évről-évre újabb, jobb gépekkel javítva a művelés hatékonyságát. A fent említett, dinamikusan változó környezetnek köszönhetően manapság szinte csak ezekkel a modern, hatékony gépekkel lehet tényleges nyereséget realizálni. Azonban ezek a gépek a magas vételáruk miatt csak a nagy területű földeken, a méretgazdaságos termelőegységeknek kifizetődő, mivel a gépek teljesítménye csak a nagy területen, nagyobb gazdaságokban realizálódik. A kisebb teljesítményű, hasonló színvonalú gépekbe pedig nem éri meg beruházni, mivel a teljesítményük az árukhoz képest idehaza veszteséges: a kisebb gépeket is Nyugat-európai árakon értékesítik, így a kisebb magyar gazdaságok pusztán a termelésből és a támogatásokból nem tudják gazdaságosan kitermelni a gépek árát.

A termények ára /részben/ a magas hatékonyságú gépeket és berendezéseket használó gazdaságoknál jelentkező olcsóbb előállítási költségnek köszönhetően stagnál, sőt, esetenként csökkenhet is az előző évekhez képest. Tehát a kisgazdák belekerülhetnek egy negatív spirálba – vagy magas előállítási költségek mellett kell alacsony áron értékesíteniük, vagy hagyományos módszerekkel dolgozva csak alacsonyabb termésmennyiséget érnek el – és nehéz ebből a helyzetből kitörni.

Ebből született meg az ötlet, hogy a szabad kapacitásban, ami fennmarad a saját területeik műveléséből, mezőgazdasági bérmunkába kezdve segítenek más gazdálkodókat a hatékonyabb művelésben.

„Mivel az ágazatot magunk is gyakorlatban ismerjük, ezt a tapasztalatot felhasználva szeretnénk – leginkább – a 20-100 ha-os gazdaságoknak segítségére lenni, de természetesen a nagyobb és kisebb üzemmérettel rendelkező sorstársaknak, cégeknek is szívesen állunk a rendelkezésére” - vallják a testvérek.